Podcasts

((c)) Bo de Jong

De voorstellingen van Rimpelingen: brieven uit Zeeland zouden we in december ’20 al spelen. Ze werden echter verschoven, eerst naar maart ’21, toen naar het najaar ’21. De briefwisseling stamde echter al van zomer/najaar ’20. In de lente van ’21 besloten we enkele van de brievenschrijvers op te zoeken. Hoe was het hen vergaan in de tijd sinds hun eerste brief?

In deze podcasts hoor je daar meer over.

Ongewone banden: in gesprek met Corrie Dekker
Aan de rand van het Middelburgse Toorenvliedtpark woont Corrie in een verpleeghuis, waar ze eind maart ’20 haar man Klaas aan corona verloor. De rouw? Die begon in isolatie. Inmiddels heeft ze ook weer wat verse wind in de zeilen gevonden. Daarover sprak ze eind mei 2021 met Christian en Anna, nu te horen in de derde en laatste Rimpelingen-podcast. Ze vindt onder meer betekenis in het organiseren van kleinschalige activiteiten in het verzorgingshuis. “Ik ben geestelijk denk ik beter geworden,” zegt ze. “Ik heb nu mooie herinneringen.”
Luister hier naar het gesprek met Corrie en verzorger Rona, met citaten uit de brief van Corrie. Met speciale dank aan JP de Klerk, wiens lied ‘Terug naar Toorenvliedt Park’ Corrie en Klaas erg dierbaar was en dat we mochten gebruiken. Dankjewel, JP!

Over de toekomst die steeds kleiner wordt: in gesprek met Bert van Nispen
Gevangen zitten omdat de anderhalvemetermaatregels niet worden gehandhaafd en sommigen – ook in de zomer van 2020 al – de regels aan hun laars lappen. Deze frustratie bereikte ons in juli vorig jaar per brief.
Eind april 2021 spraken Anna de Bruyckere en Christian Blaha met Bert. Voelt hij zich inmiddels weer veiliger en vrijer? Versoepelen, dat is volgens Bert wel hét woord van het jaar 2020. Hij vertelt over een soort alertheid waar je aan gewend raakt en over leven met een toekomst die steeds kleiner wordt. En over moeilijk te begrijpen verschillen in perceptie, als het gaat om corona enerzijds en de oorlog of de watersnood in 1953: “Het is een ramp en zo zien mensen het niet.”

Luister hier naar het gesprek met Bert, inclusief citaten uit zijn brief.

Over voorpret, heimwee en corona: in gesprek met El van Hal
Ineens was ze aangesloten bij een nieuw genootschap, schreef El van Hal ons in juli 2020. Sinds medio maart was ze lid van de club ‘risicogroep’; de opzegtermijn was niet duidelijk.

Afgelopen februari sprak Anna de Bruyckere met El. Hoe ging het nu? El is beleidsmedewerker van de Kunst- en Cultuurroute Middelburg en geniet normaal gezien van culturele activiteiten. Waar ze aan het begin van de coronaperiode nog wat angstig was, zet ze nu in op voorpret. Ook merkt ze dat de meer kleinschalige ontmoetingen haar vriendschappen verdiepen: “Er is in ontmoetingen meer rust.”

Luister hier naar het gesprek met El, met citaten uit haar brieven.