Wat anderen zeggen

“Het is niet makkelijk om uit 150 verschillende brieven een coherente voorstelling te maken die van begin tot het eind boeit. Daarin is Anna de Bruyckere volledig geslaagd. Hier toont zich een groot talent. De muziek die Christian Blaha componeerde en speelde zorgt voor een noodzakelijke lichte toon in dit donkere onderwerp van eenzaamheid en lijden. De hele Covid-periode die we in de zomer van 2021 achter ons gelaten dachten te hebben, staat de toeschouwers weer pijnlijk helder voor de geest. Toch verlaten ze met de prachtige ‘oorwurm’ en meezinger Wat niet kan, kan gewoon niet vrolijk het theater.”

Eva Cossée, directeur Uitgeverij Cossee BV, Amsterdam

“Na afloop van de Rimpelingen voorstelling was ik zeer onder de indruk. Het thema raakt iedereen, veel meer dan we ruim anderhalf jaar geleden zouden vermoeden. Goed idee om van de persoonlijke brieven een voorstelling te maken. Een bloemlezing daarvan komt terug in die voorstelling. Soms heel aangrijpend, soms ook met luchtigheid gebracht. Anna de Bruyckere slaagde er in om de brieven in een mooie spanningsboog te bundelen en er een sterke monoloog van te maken, afgewisseld met (deels geïmproviseerde) muziek van Christian Blaha, met ruimte voor een aantal liederen. Alles met verve gebracht. Hulde! Gaat ‘t zien!”

Jakko van der Heijden, directeur Zeeuwse Concertzaal

“De in het vorige nummer van dit blad aangekondigde voorstelling “Rimpelingen: brieven uit Zeeland” bleek bij bezoek aan het theater in Goes een echte openbaring. Zeeuwse schrijfster Anna de Bruyckere schreef en speelde het stuk, in nauwe samenwerking met pianist en componist Christian Blaha. Geïnspireerd op meer dan 150 brieven die oudere Zeeuwen over hun ervaring met de eerste Corona-lockdown hadden gestuurd, schreef De Bruyckere samen met Blaha een muzikaal-theatrale ode aan het ‘dorre hout’ die van begin tot eind boeiend en verrassend is. Onder regie van Stefan Perceval bracht ze het met Blaha, die behalve als pianist ook in een klein vermakelijk rolletje te zien is, zelf op de planken. Het is te hopen dat “Rimpelingen” een reprise krijgt, want dit is niet alleen een hele mooie maar ook een belangrijke voorstelling. Een schrijfster die niet alleen acteert, maar ook nog eens een uitstekende zangeres blijkt, daar moeten we ondertussen meer van weten.”

Frank Blaakmeer, Zeeuwse Cultuuragenda

“Rimpelingen is een voorstelling met verhalen over vergeten waarden, herkenbaar en ontroerend, voor het oudere publiek en ook voor jongeren die juist in deze tijd ook met de problematiek van eenzaamheid en afscheid te maken hebben. Een prachtig voorstelling van Anna de Bruyckere met verschillende invalshoeken en ondersteund door een zeer passend subtiel pianospel van Christian Blaha.”

Frans Lievens, directeur Zeelandtheaters